Wat is dat toch met die regen?

Het is de mensen die vaak op de baan zitten zeker al ooit opgevallen. Van zodra er enkele druppels neerslag uit de hemel komen gevallen, blijkt plots 80% van de chauffeurs op de baan niet meer fatsoenlijk te kunnen rijden.

Resultaat: ongevallen, monsterfiles, dood, verderf!

Waarom? Wat is er zo moeilijk aan rijden in de regen? Zijn er misschien sommigen die hun pas gevolgde slipcursus per sé in de praktijk brengen? Bedenkt iedereen dat hun was nog buitenhangt en moeten ze daarom en masse naar huis racen?

Alsof er nog niet genoeg incompetente chauffeurs op de baan zitten.

Advertenties

2 Reacties op “Wat is dat toch met die regen?

 1. Daar zullen wel een aantal redenen voor zijn, voor die plotse toename van ongevallen bij regenweer, zoals:
  – versleten banden: mensen onderschatten het belang van een fatsoenlijk profiel op hun banden, hetgeen zich duidelijk laat voelen bij grote hoeveelheden water op de baan
  – aquaplaning: uit te spreken als akwaplening, niet als akwaplenning (dat is een product om uw dak waterdicht te maken of zo). Het risico hierop vergroot enorm door de versleten banden, hierboven beschreven. Daarnaast hebben de meeste chauffeurs ook nog eens de foute reflex zodra grip verliezen: remmen of een forse zwik aan het stuur. De beste reactie is gas lossen, koppeling induwen en wachten tot de grip er weer is.
  – zichtbaarheid: sommige mensen (de meeste zelfs) vertikken het om hun mistlicht(en) te ontsteken bij hevige regen. Door het water dat de auto’s opwerpen, zie je vanop 50 meter dikwijls de achterlichten niet meer, waardoor de zichtbaarheid sterk afneemt.
  – aangepaste onaangepaste snelheid: sommige mensen verlagen hun snelheid bij regen, anderen niet. Sommige mensen verlagen hun snelheid sterk, anderen weinig. Het gevolg is dat het verkeer meer dan anders met meerdere snelheden beweegt, waardoor onoplettende weggebruikers verrast kunnen worden, zeker in combinatie met een slechte zichtbaarheid.

  Dat zijn dus enkele van de mogelijke redenen, waarschijnlijk de voornaamste. Maar met wat nadenken kan je er wellicht nog wel een aantal andere verzinnen.

 2. Om één of andere reden gaan de meeste chauffeurs dan ook inderdaad als een gek gaan remmen, met alle gevaar van dien voor de achterkomers. Ik snap dat ook niet. Soort massahysterie op de baan.

  Heb dat ook eens meegemaakt met sneeuw in Griekenland. Ze kenden dat daar ook niet zo goed. Mannekes, die dag zat meteen alles, maar dan ook àlles vast. Vrachtwagens in de berm, monsterfiles, noem maar op…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s