Swing and miss: Jupiler Tauro

jupiler-tauro

Nu dat ik met mijn vorige post waarschijnlijk menig bierdrinker op zijn (stok)paard gekregen heb, blijf ik even bij ons aller gerstennat om enkele woordjes te delen over Jupiler Tauro. Een glas als een vaas, een bier met ballen!

Jupiler Tauro is de laatste telg van brouwer AB Inbev en is een vervollediging van het jupiler gamma. Na de Jupiler Blue als lichtere pils met 3,3% alcoholpercentage (een beetje zoals gebottelde spavela dus), was het tijd om ook een zwaardere pils uit te brengen naast de standaard Jupiler van 5,2%.

Kijk, die redenering kan ik volgen. Maar waarom dan meteen naar 8,3% gaan? Met Jupiler Blue hebben ze een delta van 1,9% alcohol vs de gewone Jupiler, met Jupiler Tauro is dit 3,1%! En dat voor een pilsbier! Een type bier dat vooral als dorstlesser gedronken wordt. Wat smaakt er immers beter na bijvoorbeeld een stevige basketbalmatch dan een koude pint waar de condensdruppels van het glas afdrijven?

Een pils is een bier dat je moet kunnen doordrinken! Het glas oogt wel stoer, en het flesje zal ook wel duur zijn, maar als je een Tauro “doordrinkt”, dan heb je wel het equivalent van een Duvel (ok, niet volledig, Duvel is 8,4%) in je systeem zitten! Hoe stoer dit bier ook mag zijn, ik zal het nooit verkiezen boven een gewone pils voor de dorstlesfactor. Gewoonweg omdat je er te snel bezopen van zou geraken.

Als je het dan zou bekijken als een bier voor degustatie, dan zou ik veel eerder naar een Duvel, een Kasteelbier of een Grimbergen of iets dergelijks grijpen. Want ja, de Tauro is uiteindelijk toch een pils, en smaakt naar gewone Jupiler. Iets voller, moutiger en krachtiger, maar het blijft wel een pils. Dan zijn er toch ontelbaar veel bieren in ons land met meer smaakcomplexiteit en karakter om van te genieten.

Derde punt is dan de prijs. Voor een volle bak betaal je net iets minder als Duvel, maar ik moet het eerste café nog tegenkomen waar ze het schenken en waar het goedkoper of even duur is als Duvel. (Ik breng vaak de vergelijking met Duvel, gewoon omdat dit het meest beschikbare bier in de horeca in België is, en dus gemakkelijk als vergelijkingsbasis).

Als ik dan kijk naar de 1928, het jubileumbier van Cristal Alken, dan vind ik dat zij het beter hebben aangepakt. Ook een stevigere pils, met moutigere smaak, maar met maar een licht hoger alcoholgehalte, 5,8%. Zodat je dit bier nog wel kan verkiezen boven een gewoon pintje en niet na 4 rondjes al met een remork zit.

visual_cristal1928

Dus ja, het is wel duidelijk dat ik geen al te grote fan ben van de nieuwe Tauro. Als ze me hem gratis aanbieden, zal ik hem natuurlijk niet afslaan, maar er geld voor geven doe ik ook niet meer.

Advertenties

Een Reactie op “Swing and miss: Jupiler Tauro

  1. Daar kan ik het niet eens mee zijn. Het is gewoon de omgekeerde versie van die jupiler blue (noem dat liever swing and miss). Sommigen willen de smaak van het bier, maar niet de alcohol. Wel, anderen willen de frisse en zachte smaak van jupiler, en evenveel alcohol als bvb. duvel, zonder meteen naar zo’n zwaar bier (zowel alcoholpercentage als smaak) te moeten grijpen. Ik hoop dat u die logica ziet. De studentjes zullen er uiteraard sneller zat van worden, maar ik moet zeggen dat voor mij een normale jupiler limonade is, en jupiler blue gewoon water. Deze tauro komt als geroepen dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s