The Undeclinables

The Undeclinables, in een vorig leven bekend als Undeclinable (zonder de “the”), en daarvoor nog als Undeclinable Ambuscade (ze kregen denk ik teveel vragen over de betekenis), hebben een nieuwe plaat uit. 7 jaar na het, voor mij, mindere “Sound City Burning”, heeft de band nu dus nieuw werk uit, “The Undeclinables”, volledig te beluisteren op hun Myspace pagina.

Alhoewel de nieuwe plaat na een eerste beluistering gelukkig terug wat steviger klinkt is de band toch wat van zijn pluimen verloren. Dit is niet in het minst te wijten aan het vertrek van Jasper Vergeer (aka the voice of punkrock) die:
één: een fantastisch goede stem heeft, daardoor de band een heel eigen geluid gaf, en er live ook zelden naast zat.
twee: voor het sympathieke karakter van de band zorgde (van hun geluidsman moesten ze het in ieder geval niet hebben
en drie: virtueel over de beste live-moves van zijn generatie beschikt (valt hij of valt hij niet?)

Maar toch is bij deze plaat duidelijk dat Undeclinable het nog niet verleerd zijn. Het zal alleen moeten blijken of ze het live ook gaan kunnen brengen, want optredens met de nieuwe zanger die ik reeds heb bijgewoond bleken niet hetzelfde gevoel op te leveren als vroeger. En zeker niet dezelfde toonvastheid…

Als je The Undeclinables bekijkt als een nieuwe band: goede plaat en verdient zeker een plaats tussen huidige bands.

Als je hen bekijkt als een verderzetting van hun oudere ‘ik’: verdienstelijk, maar geef mij toch maar het oudere werk, ten tijde van “Softsqueekingernieonswing”, “Fastflavouredfartcore…”, “Their Greatest Adventures” en “One For The Money”.

Ze proberen natuurlijk wel wat op hun gloriedagen te teren, maar als ik van hun was, had ik een volledig andere naam gekozen, zodat de link met het oudere werk weg is. Een wissel op zang is meer dan een band kan dragen. Gitaarstijlen en – geluiden zijn wat te immiteren, maar de kracht en het geluid van een stem is niet, of uiterst moeilijk, te reproduceren.

Jasper is trouwens begonnen met een ietwat vreemd elektro-akoestisch project dat wat aan “The Postal Service” doet denken. En hij heeft ook een Maaispees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s