Bilspleet

Afgelopen donderdag en vrijdag gaan helpen op de bouw van de broer. Wekker op 6u, laptop aan de kant, rubberen botten aan, broek op bilspleet en hup, mortel draaien! Zeker leuk om eens een paar dagen te doen, en alhoewel de mortelmolen geen geheimen meer heeft voor mij ambieer ik toch nog geen carrièrewijzigingen.

Verschillende pakken gevelstenen waren geleverd, maar aangezien die bakstenen ingepakt worden naarmate ze in de oven liggen, verschillen de pakken van hetzelfde type steen wel in hardheid en kleur, naarmate ze voor- of achteraan de bakoven hebben gelegen.

Daarom worden de stenen niet pak per pak opgebruikt, maar worden deze best gemengd. Ad random als het ware.

Maar “ad random” stenen pakken is niet simpel, aangezien je brein (of het mijne althans) er toch een patroon in wil herkennen. Je wil namelijk vermijden dat verscheidene stenen van hetzelfde pak langs mekaar komen te liggen in de muur. Maar omdat je dat wil, is het niet meer willekeurig, is er een patroon, wat je dus niet wil…

Hoe los je dat dan op? 4 stenen per pak in je kruiwagen leggen, deze op een andere manier klaarleggen voor de metser, die op zijn beurt in willekeurige (?) volgorde de stenen neemt om ze in de muur in spé te plaatsen.

Een fijne verandering is ook ’s avonds werkelijk lichamelijk moe te zijn. Dat effect krijg je niet van te typen.

5 Reacties op “Bilspleet

  1. De chaoot in mij is reeds mijlenver verwijderd van zulke wereldse beslommeringen. Natuurlijk zorgt de nerd in mij dat er wel degelijk patroonvorming plaatsvind in de kruiwagen (altijd 65 stenen), maar de chaoot in mij stapelt deze niet netjes waardoor er een natuurlijke chaos onstaat.

    Pannen daarentegen hebben nood aan complexe patronen (gezien hun hoge breekbaarheidsfactor), hiervoor zijn dan ook de nodige algoritmes bedacht.

  2. Dat klinkt allemaal zo onwaarschijnlijk bekend hè… Ik stelde me afgelopen weekend exact dezelfde vraag want je begint effectief een patroon op te bouwen met die gevelstenen.

  3. Krijgen we geen foto’s van die bilspleet te zien? 🙂

  4. En bij deze nog eens een welgemeende merci. Het wordt pas echt plezant als je het een paar keer een paar dagen doet, dus volhouden zou ik zeggen!

  5. Dat zult gij wel zeggen ja 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s