Marc Oliver Everett

Marc Oliver Everett, ook wel gekend als “E”, zanger/gitarist/toetsenist/componist van de band eels, waarvan ongeveer alle bandleden regelmatig van wisselen, behalve hij dan. De meeste mensen hebben Eels denk ik leren kennen van “da liedje met die clip met die wortel”.

Naderhand heb ik altijd wel geweten dat de band bestond, maar er nooit echt veel aandacht aan besteed, aangezien ik ze leerde kennen in mijn “punkrockperiode” waar muziek met een te laag bpm gehalte koudweg aan de kant geschoven werd.

Maar eerder deze week las ik een interessant artikel over E in de Humo. Ik vind het altijd interessant iets te weten over het leven van muzikanten, in de hoop hun muziek wat beter te begrijpen.

Blijkt dat die E zijn deel van miserie al heeft meegemaakt!

Zijn vader, Hugh Everett III, kwantumfysicus en bedenker van de theorie van parallelle universums, stierf aan een hartaanval op 19 juni 1982. De toen 19-jarige E heeft zijn vader gevonden, en naar eigen zeggen was het eerste en enige fysieke contact met zijn vader het aanraken van diens koude, dode lichaam.

Later, in 1996, verloor hij zijn losgeslagen zus aan een zelfmoord door overdosis (ze had al verschillende zelfmoordpogingen achter de rug, waarvan E er 1 van heeft kunnen verijdelen, wat beschreven wordt in het Eels nummer “Elizabeth on the bathroom floor”), en in 1998 zijn moeder aan longkanker.

Zijn nicht stuurde hem op 11 september 2001 een kaartje met voorop de tekst: “Ain’t life GRAND?”. Nadat ze het kaartje op de post stak, vertrok ze als stewardess op vlucht 77 vanuit Washington. Dat vliegtuig zou 10 minuten na opstijgen worden gekaapt en in het Pentagon geboord worden. E zijn commentaar hierover: “zoiets kan je niet bedenken”. Hij is er zijn gevoel voor humor tenminste niet door kwijtgeraakt.

Zijn teksten en muziek zijn enorm persoonlijk en dan ook zijn manier om met miserie om te gaan.

Ik heb dankzij het interview een hernieuwde interesse in Eels gevonden en zal hoogstwaarschijnlijk dan ook de recentelijk uitgekomen platen Meet the Eels: Essential Eels Vol. I en Useless Trinkets aanschaffen.

Advertenties

2 Reacties op “Marc Oliver Everett

  1. Eels zijn al tijden goed, en E is een geval apart (Bijvoorbeeld het zelf financieren van de laatste plaat) die ook een van de grappigste uitspraken heeft gedaan die ik de laatste tijd gelezen heb

    “Ik sla kinderen over en begin meteen met kleinkinderen” (was in een interview over zijn nieuwe biografie “Things the Grandchildren Should Know”)

  2. Eels is kei goed. Artiest zoals er maar weinigen zijn. Draai zijn platen (mp3’s dus) regelmatig op de juiste momenten. Zo in de trein, dinsdagavond … op weg naar Leuven. Eels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s